miércoles, 27 de junio de 2012

DESPUÉS DE LA NIEVE


Desprès de l’ èxit del Els Jocs de la Fam (Suzanne Collins, Estrella Polar) i de la seva versió en cinema, sembla que la novel·la distòpica dirigida als joves s’ està posant de moda, i no es d’ estranyar, amb el present que estem vivint que ens imaginem futurs més o menys desastrosos per als més joves!!!

En aquesta línea acabo de llegir-me una novetat de S.D. Crockett, titulada DESPUÉS DE LA NIEVE (Macmillan). En aquest cas ens planteja un futur on el canvi climàtic ha provocat un llarg hivern on s’ han congelat els mars i la terra està completament colgada de neu. En aquest caos els països occidentals queden en mans de governants tirànics i la població ha perdut la seva humanitat i es dediquen a sobreviure com poden amuntegats en suburbis de les grans ciutats.

En Willo és el protagonista. Viu amb la seva família aïllat a les muntanyes. Però un dia tots desapareixen  i comença l’ aventura d’ intentar trobar a la seva família, que el portarà a un dels assentaments de la ciutat, un món amb perills molt diferents als que ha de sobreviure a la muntanya i on coneixerà el pitjor d’ una societat dominada per la brutalitat i la necessitat de sobreviure a costa de tot i tothom.
  
Ens parla de una part de la societat no disposada a seguir les consignes d’ uns governs que primen els seus propis interessos per d’ amunt dels de la comunitat i que no estan disposats a sobreviure a costa dels altres, molt en la línea dels Jocs de la Fam, Divergents (Veronica Roth, Estrella Polar) o Òxford 7 (Pablo Tusset, Ed. Destino).

És un llibre que convida els seus protagonistes a fugir de la barbàrie i rebel·lar-se contra l’ opressió. I és en aquest punt on he trobat el que més m’ ha agradat, per que planteja aquesta fugida no cap a fora, si no cap a dins, començant aquesta rebel·lió per un mateix.



En un principi costa entrar en l’ historia, sobretot per que el personatge protagonista és l’ encarregat de la narració i tenint en compte que es tracta d’ un nen mig salvatge, el seu llenguatge resulta tosc i dur i això fa que la lectura es faci una mica pesada. Però a mida que avancem en l’ historia tant per el contingut de la mateixa com per que el llenguatge es fa una mica més suau (o bé em va donar la sensació) el cas que t’ acaba enganxant i el final, sense ser la bomba, també us ho dic, et deixa prou satisfet.

Si us agraden aquest tipus de llibre us recomanaria que no deixeu de llegir les novel·les de les que us he parlat abans, i tampoc altres novel·les molt més antigues, però no per això menys actuals com 1984 (George Orwell), Un mundo feliz (Aldous Huxley), o Fahrenheit 451 (Ray Bradbury) i moltes altres!!!

Enllaços d’ interès:

Web del llibre: www.despuesdelanieve.com

viernes, 24 de febrero de 2012

ALGUNES NOVETATS


Aquesta part del blog, la que hem anomenat juvenil es la que més m’ està costant, no se si per un problema de edat (encara que el meu esperit es declara jove – sempre estic en “la flor de la vida”- està clar que cada cop m’ allunyo més del concepte jove) o per un problema d’ indefinició, tant de la edat com del que és literatura juvenil. O es que un noi de 14 o 15 anys no pot o no ha de gaudir de llibres considerats d’ adults com els d’ en Ken Follet o l’ Albert Espinosa (només per dir dos entre tots). I El Señor de los Anillos, es literatura adulta o juvenil? Jo vaig gaudir molt amb els Jocs de la Fam...

I dit això només per excusar la falta d’ actualització del blog, passo a explicar-vos algunes de les novetats que han anat sortint últimament i que se suposa que pertanyen al difús univers de la literatura juvenil.

I començarem parlant del llibre VOLVERAN A POR MI (La Galera, Col. Luna Roja), en català TORNARAN A BUSCAR-ME (de la mateixa editorial) de Josan Hatero i Use Lahoz que ens parla de la Acadèmia Fènix, una institució anglesa amb fama d’ “arreglar” els joves rebels i del Gecco un jove problemàtic de 16 anys que hi va a parar. Allà coneix l’ Iris i junts hauran de descobrir les estranyes coses que succeeixen amb els alumnes i la seva sinistra directora abans que es converteixin en les properes víctimes.

Aquest llibre a estat guardonat amb el Premi La Galera Joves Lectors 2011. Es un premi que voten els mateixos lectors, joves d’ entre 12 i 15 anys. No es una garantia, però diu prou!!!

Per altre banda, la autora de La Porta dels Tres Panys, la escriptora i investigadora Sonia Fernández Vidal, ens torna a portar al mon quàntic amb la seva nova novel·la QUÀNTIC LOVE (La Galera, Col. LUNA ROJA, en castellà i català). Aquest cop ens envia al CERN, el centre d’ investigació científica més avançat del món, on, entre experiments de viatges en el temps i teletrasnportació, entre partícules que superen la velocitat de la llum i altres que revelen l’ origen de l’ Univers, la Laia s’ enfronta a un misteri encara més gran: com triar entre dos amors, un atractiu periodista o un cerebral científic que amaga un gran secret...

Una novel·la que parla d’ amor i de física quàntica... hi ha una de les dues parts que es pràcticament impossible d’ entendre...

I per últim, HIJA DE HUMO Y HUESO (Alfaguara), de Laini Taylor, una novel·la fantàstica de dues races enfrontades, els àngels i les quimeres i de la seva protagonista, la Karou, una estudiant de 17 anys que viu a Praga, però que de vegades empren misteriosos viatges per fer encàrrecs per a en Brimstone, la quimera que la va adoptar en néixer. De cop comencen a aparèixer marques de mans a les portes, senyal que la seva família corre un greu perill. La Karou provarà d’ anar al món de les quimeres, però es perseguida pels àngels serafins. Entre ells hi ha l’ Akiva, un àngel amb qui la Karou està unida d’ una manera que ni ella mateixa pot imaginar.



Una novel·la molt original on els àngels no son com els que estem acostumats a veure i les quimeres poden no ser els monstres que us imagineu...

Bé, ara amb m’ acomiado amb la promesa de no trigar tant en trobar algun llibre que recomanar... però ja sabem que algunes promeses es fan per incomplir-les...